luni, 24 martie 2014

Istoria invitatiilor de nunta

Cum au aparut invitatiile de nunta?

V-ati gandit vreodata cum trimiteau oamenii invitatiile de nunta?

Cum le concepeau?
Cum le scriau?

Pe ce le scriau?


Inceputuri

Au fost descoperite invitatii de nunta pe peretii unor pesteri. Mai tarziu, la inceputul secolului XII, invitatiile de nunta erau verbalizate in piatele publice din orase de catre un crainic. Acest crainic public era cel care anunta nuntile ce urmau sa aiba loc in oras. Cei care auzeau invitatia puteau participa la nunta.

Trimiterea invitatiilor

Ce ai spune dacă ai afla citind ziarul
că prietenii tăi te cheamă la nuntă?


Ei bine, chiar daca vi se pare putin nerealist, cei din Tara Galilor anuntau in ziar nunta cu toate detaliile pentru ca era o modalitate mai ieftina de a le transmite informatia.

Inainte sa apara internetul si hartia, viitorii miri apelau si la curieri pentru a chema la nunta invitatii, acest obicei fiind intalnit si in traditia noastra.

Metoda indienilor insa se distinge de toate celelalte la un loc, fiind de departe cea mai originală invitaţie. Pentru a prevesti nunta, aceştia trimiteau semnale de fum împreună cu o mică inscripţie pe scoarţă de mesteacăn. 

De asemenea, serviciile poştale sunt îmbunătăţite pentru a se evita deteriorarea documentelor preţioase, cum sunt invitaţiile, dar apar şi curieri privaţi pentru cei care consideră sistemul nefiabil. 


Din acest motiv, oamenii folosesc plicuri duble pentru invitaţiile de nuntă, astfel că în multe locuri din lume acest obicei a devenit o tradiţie. 



Scrierea invitatiilor

De la peniţă şi hârtie absorbantă, până la plăcuţe de cupru şi poştă electronică, invitaţiile de nuntă cunosc o evoluţie impresionantă si apar mai multe modele de invitatii de nunta.

La inceputuri invitatiile de nunta erau verbalizate deoarece exista un mic impediment, multi oameni nu stiau sa citeasca. Astfel abia in anii 1300 in Europa apar primele invitatii de nunta scrise de mana. Bineinteles ca de acest lux se bucurau familiile instrarite de vita nobila.

Cine credeti ca scriau aceste invitatii?
Desigur calugarii! Acestia fiind unele din putinele persoane care stiau sa scrie si sa citeasca. De asemenea erau recunoscuti pentru scrisul lor de mana caligrafic.
Familiile nobile erau cele care isi puneau si blazonul familiei pe invitatia de nunta deoarece era cel mai relevant mijloc de recunoastere pentru cei care nu stiau sa citeasca.
Nobilii instariti plateau sume fabuloase calugarilor pentru invitatiile de nunta scrise de mana cu penita si cerneala. Acestea erau trimise ulterior prin intermediul curierilor calare.

Mai tarziu, in anii 1600 oamenii au realizat cele mai ingenioase si originale invitatii de nunta. Gravarea invitatiilor pe placute de cupru cu o caligrafie de nereprodus. Acest lucru implica un efort deosebit in special pentru evenimentele cu o sumedenie de oaspeti.

Ingeniozitatea oamenilor in materie de invitatii de nunta a evoluat dupa hartie speciala si metal la ziar si scoarta de mesteacan. Invitatiile de nunta haioase nu erau intalnite atunci, ele erau inlocuite cu invitatiile elegante, stilate ce reflectau si situatia financiara a viitorilor miri.


Astăzi, există numeroase modalităţi de a invita oamenii la nuntă, iar modelele sunt diverse. Ele pot fi gravate sau imprimate pe hârtie termografică, tipărite la tiporafii sau la imprimantă, sau scrise de mână. Invitaţiile personalizate sunt realizate chiar şi pe ciocolată, dar pot fi trimise şi pe internet (invitatii electronice).
Invitatiile handmade sunt noul trend in materie de invitatii de nunta, poti astfel sa iti creezi o nunta tematica, cu un concept si o cromatica unica.


Iata aici cateva modele de invitatii ce redau perioada respectiva:









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu